Begeleiding
en ondersteuning

Mentoren

De mentor is de belangrijkste persoon voor de leerling en zijn ouders. De mentor volgt de leerling intensief en is op de hoogte van alle aspecten die voor de leerling van belang zijn. Tijdens de mentorlessen wordt er onder andere aandacht besteed aan sociale vaardigheden, plannen en organiseren, leren leren en loopbaanoriëntatie. Dit wordt vastgelegd in een portfolio.

De mentor maakt voor de leerling een Ontwikkelings Perspectief Plan (OPP). De inhoud wordt periodiek met de leerling en ouders besproken zodat alle betrokkenen op de hoogte zijn van de gemaakte afspraken.

De mentor geeft zowel vak- als mentorlessen aan de klas.

Taal en Rekenen

Naast de mentoruren en vaklessen besteden we extra aandacht aan taal en rekenen. Het doel ervan is het onderhouden en ondersteunen van de taal- en rekenvaardigheden van onze leerlingen.

Medio 2025 opent VOLT! Toekomstmakers haar eigen bibliotheek binnen de school met als doel de leesvaardigheid, leesplezier en de woordenschat te vergroten. Dit vergroot de kans om met succes het diploma te halen. Hierin werken we samen met de bibliotheek Utrecht. De leerlingen krijgen een gratis bibliotheekpasje en er zijn speciale projecten door het jaar heen.

Het is belangrijk dat ouders hun kind zoveel mogelijk stimuleren tot het lezen van (strip)boeken en tijdschriften.

Extra ondersteuning: remedial teacher, dyslexiecoach, orthopedagoog, basis+coach en VOLT! Kickstart

Leerlingen kunnen op school met toestemming van de ouders onderzocht worden door onze orthopedagogen. De uitkomst wordt met de ouders en leerling besproken en geëvalueerd.

Op basis van testgegevens krijgen sommige leerlingen ondersteuning van de remedial teacher. Leerlingen met dyslexie hebben recht op ondersteunende faciliteiten, zoals gebruik van laptop of extra tijd bij toetsen. Dit staat vermeld op de kaart die de leerling kan tonen als er toetsen gegeven worden. Zij kunnen begeleid worden door de dyslexiecoach.

Voor leerlingen die een gediagnosticeerde stoornis hebben (ADHD, ASS, ODD, etc.) of veel problemen hebben met bijvoorbeeld het plannen en organiseren van hun werk, bestaat de mogelijkheid om extra ondersteuning te krijgen van een van onze basis+coaches. Een van de extra activiteiten is bijvoorbeeld extra begeleiding in de structuurklas.

Als een leerling (of zijn ouders) denkt in aanmerking te komen voor extra ondersteuning dan wordt dit altijd besproken met de mentor. Deze kan met de teamleider en ondersteuningscöordinator samen kijken naar wat er voor extra hulp ingezet kan worden.

VOLT! Kickstart 
VOLT! Kickstart (trajectvoorziening) is bedoeld voor leerlingen met een complexe ondersteuningsbehoefte. De leerlingen die gebruik maken van de trajectvoorziening hebben behoefte aan een tijdelijke (prikkelarme) omgeving en extra ondersteuning binnen hun eigen school. Een trajectvoorziening binnen de school verbreedt de extra ondersteuningsmogelijkheden op de school en sluit aan bij de weg naar inclusiever onderwijs. Het zorgt voor een lagere drempel voor leerlingen en vergemakkelijkt de combinatie met reguliere lessen. Met een dergelijke in- en uitvoegstrook in school kan er sneller ingespeeld worden op gesignaleerde ondersteuningsbehoeften en kan de leerling weer snel in zijn eigen klas worden opgenomen.

De trajectvoorziening wordt mogelijk gemaakt voor leerlingen met hulpvraag vanaf leerjaar 2 op alle niveaus. Voor plaatsing in de VOLT! Kickstart-klas is een doorverwijzing van het Ondersteuningsteam vereist.

De visie op passend onderwijs en de mogelijke ondersteuning die de school kan bieden staat uitgebreid beschreven in het Schoolondersteuningsprofiel (SOP). Het volledige Schoolondersteuningsprofiel kunt u teruglezen op onze website.

Anti-pestcoördinator

Bij VOLT! Toekomstmakers staat een veilige en respectvolle schoolomgeving voorop. Daarom is er een anti-pestcoördinator: de heer Ramon Muradin. Hij is te vinden in lokaal 1J, op de eerste verdieping. Leerlingen die te maken hebben met pesten – of dit nu als slachtoffer, omstander of dader is – kunnen bij hem terecht voor een luisterend oor, advies en ondersteuning. Hij helpt bij het vinden van oplossingen, biedt begeleiding en werkt samen met leerlingen, docenten en ouders om pesten tegen te gaan. Aarzel niet om contact op te nemen als uw kind hulp nodig heeft.



Ondersteuningscoördinator

De ondersteuningscoördinator zoekt samen met de mentor en teamleider naar een goede aanpak van een mogelijke belemmering of uitdaging in het leerproces van de leerling. Indien nodig kan de leerling op anonieme basis bespreken met de kernpartners. Dit zijn bijvoorbeeld medewerkers van de jeugdgezondheidsdienst, leerplicht, de wijkagent en gezinswerkers van buurtteam-VO. Als vervolgstappen nodig zijn dan neemt de ondersteuningscoördinator contact met de ouders op. Ook de wijkagent kan deel uitmaken van dit kernpartneroverleg. De ondersteuningscoördinator overlegt regelmatig met de begeleider passend onderwijs van het samenwerkingsverband Sterk-VO. De begeleider passend onderwijs is wekelijks in school, de overige leden van de kernpartners meestal tweewekelijks.

Ambulante begeleiding

Voor leerlingen met een cluster 1 of 2 beschikking werken we samen met een ambulant begeleider. Deze begeleidt de leerlingen individueel en coacht daarnaast de docenten. Zo nodig wordt contact onderhouden met ouders en eventuele andere betrokkenen. De afspraken staan in het Ontwikkelings Perspectief Plan (OPP).

Ondersteuning loopbaan

De decaan biedt ondersteuning bij de loopbaan. De mentoren zijn verdeeld in kleine leergemeenschappen. Samen met de decaan geven zij invulling aan het loopbaanleren.

Voor de leerling is het loopbaangesprek het belangrijkste onderdeel.

Dit gesprek vindt plaats met de mentoren. Waar mogelijk worden ouders, of anderen uit het betreffende werkveld, uitgenodigd.

Van ouders verwachten wij een actieve rol bij de keuze voor een vervolgstudie. De decaan kan hierbij eventueel assisteren.